ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Hvis du tænker for længe på det næste skridt, kommer du til at tilbringe livet på et ben.

Akvavit på påskebordet


Byd foråret og påsken velkommen med en traditionel påskefrokost. Aalborgs klassiske akvavitter går smagsmæssigt perfekt hånd i hånd med påskebordets traditionelle, fede retter – silden, ålen, den hjemmelavede italienske salat, karrysalaten. Derudover renser akvavittens høje alkoholindhold ganen for den fede mad og fremmer fordøjelsen.

Når vi i år atter samles med venner og familie omkring et veldækket påskefrokostbord med danske smørebrødsspecialiteter, står Aalborg Akvavit som et symbol på det hyggelige samvær. Den traditionsrige drik vækker minder og emmer af historie og nostalgi. Nogle elsker den – andre drikker mest på grund af traditionerne. Men der er faktisk flere gode og velsmagende grunde til at nyde en Aalborg Akvavit sammen med årets påskesild og andre fede retter.

Det perfekte makkerpar
Akvavitekspert og Teknisk direktør i Arcusgruppen, Lars Kragelund, forklarer: ”Kommenaromaen i akvavitten passer rigtig godt til eddikemarinaden, mens akvavittens eftersmag er perfekt til de rå løg, som ofte ledsager silden.” Det er især de klassiske kommenakvavitter som fx Aalborg Taffel eller Aalborg Export, der matcher de hvide marinerede sild perfekt. Kryddersilden er ofte lidt blødere i smagen, og i sagens natur også mere krydret, og dette komplimenterer i den grad de krydrede og fadlagrede akvavitter – såsom Aalborg Jubilæum Akvavit og luksusvarianten Aalborg Nordguld Akvavit.

Aalborg Akvavitternes karakteristiske kommenaroma og alkoholstyrke på minimum 37,5 % gør dem alle til ideelle ledsagere ved det store påskefrokostbord. Det høje alkoholindhold renser nemlig ganen for de tunge retter, ligesom det fremmer fordøjelsen.

Nip og smag
Der hersker mange sejlivede myter omkring måden, at drikke på, men Akvavitekspert og Teknisk direktør i Arcusgruppen, Lars Kragelund, fastslår, at det altid er tilladt at nippe og tage sig god tid til at smage:
”Traditionelt nydes akvavitten til sild og drikkes i én mundfuld. Men det er også helt OK at nippe til og nyde sin akvavit, så man får alle smagsnuancerne med. En god akvavit er lige så kompleks som en whisky og skal nydes i alle sine nuancer.”

3 perfekte akvavitter til påskebordet
Akvavittens ukronede konge: Aalborg Taffel Akvavit (Rød Aalborg)

Med sin alkoholstyrke og kraftige kommenkrydrede smag nydes den karakterfulde Aalborg Taffel Akvavit bedst afkølet til kraftige danske frokostretter, især den marinerede sild. Sammen med alkoholstyrken løsner den kraftige og karakterfulde kommensmag op for den fede smag og renser munden. Derudover tilfører kommenkarakteren madens krydring et løft. Kommen går således rigtigt godt til eddike, der indgår i vinaigrette samt i syltede grønsager (syltede agurker, rødbeder og rødkål for blot at nævne nogle få)
Aalborg Taffel Akvavit er akvavittens ukronede konge – den originale krystalklare danske kommenakvavit. Det var brændevinspioneren Isidor Henius, der i 1846 første gang satte flasken med den karakteristiske rød-hvide etiket på frokostbordet, og dér har den holdt sig lige siden. Aalborg Taffel Akvavit – eller Rød Aalborg, som den også kaldes – er fortsat Danmarks mest populære spiritus. Den er både med, når danskerne dækker op til frokost, og når kongehuset inviterer til taffel.
Vejl. pris: 119,95 kr.

Den mildere klassiker: Aalborg Export Akvavit
Aalborg Export Akvavit er den klassiske, gyldne danske akvavit. Den blev lanceret tilbage i 1913, og som navnet antyder, var den oprindelig især tiltænkt eksport. I dag er Aalborg Export Akvavit en fast gæst på de danske frokostborde. Og forståeligt nok. Med et alkoholindhold på 38 % og en elegant afrunding med sherry er Aalborg Export Akvavit en både lettilgængelig og smagfuld oplevelse. Styrkemæssigt placerer den sig midt i skalaen. Aalborg Export Akvavit er med sin afbalancerede smag en glimrende ledsager til især lette frokostretter, men også klassiske danske frokost- og middagsretter.
Vejl. pris: 114,95kr.

Luksusakvavitten: Aalborg Nordguld Akvavit
Aalborg Nordguld Akvavit er en gylden luksusakvavit med sin helt egen historie – destilleret på rav og lagret på sherryfade. Farven er smuk og gylden, smagen blød og rund.

Denne eksklusive 'Limited Edition' gaveæske er lavet i samarbejde med den internationalt anerkendte kunstner Naja Conrad-Hansen, som er kendt for at kombinere illustration, maleri og grafisk design, der stimulerer øjet og fantasien.

Naja Conrad-Hansen har ladet sig inspirere af det gyldne rav og formår med sit unikke design at fortælle den spændende historie om Aalborg Nordguld Akvavit.
Vejl. pris: 163,95 kr.

Forhandles hos vinhandlere og i førende dagligvarebutikker.

Tips & tricks fra akvaviteksperten Server Akvavitten kold eller ved rumtemperatur – begge dele smager!
Om du foretrækker din akvavit fra frys, køl eller ved rumtemperatur, er en temperamentssag. Med sin høje alkoholstyrke og høje kommenindhold folder en iskold Aalborg Taffel Akvavit helt naturligt sin smag ud i mundhulens 32° varme, og der er jo også stor æstetik i at servere akvavitten i et koldt, frosted glas. Derimod er akvavitter med et svagere kommenindhold beregnet til at skulle have en varmere serveringstemperatur som f.eks. en Aalborg Nordguld, der nydes bedst ved stuetemperatur. Desuden må en akvavit med et svagt kommenindhold også gerne serveres i et tulipanformet glas, som muliggør at man kan slynge glasset og dermed skabe en større overflade og en bedre flavour frigørelse fra akvavitten.

Der er snaps – og så er der akvavit!
I daglig tale skelner de færreste mellem snaps og akvavit, men det er langt fra alt brændevin, der må kaldes akvavit. Ifølge en EU-forordning skal en akvavit nemlig være fremstillet, så aroma og smag primært stammer fra destillater fra frø af kommen og/eller dild. Desuden må der ikke tilsættes essensolier, og alkoholprocenten skal være minimum 37,5 %.

Lagt på af LMM
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Rejsefeber.dk
 Spies
 Andre artikler
Alternativ til almindelig kaffe
Det er ikke alle, der er vilde med en kop sort kaffe, er du en af dem, så kig med her...
Læs mere
Irish Coffee
Irish Coffee er en ægte klassiker...
Læs mere
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 RSS feeds
Modtag de seneste artikler, horoskoper m.m. via RSS
Oversigt for RSS feeds
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds