ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
  Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Musik
  Film
  Bøger
  Kultur
Gossip
  Film Gossip
  Musik Gossip
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Madopskrifter
  Kogebøger
  Drinks
  Bageopskrifter
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil
Horoskop
Konkurrencer
Ugens Tema
Bruger Login
Ny Bruger
Mine Favoritter
 Citat
Når en mand åbner bildøren for sin kone er det enten en ny bil eller en ny kone.
Prince Phillip

Særudstilling - Kost og sundhed i oldtiden

Særudstillingen ”Mennesker – kost, helbred og oprindelse i oldtiden”

Med særudstillingen ”Mennesker – kost, helbred og oprindelse i oldtiden” sætter Nationalmuseet fra den 19. juni – 28. september fokus på menneskets kost, sundhed og mobilitet. Udstillingen er en del af festivalen Science in the City.

Hvad en midaldrende mand tænkte i minutterne, inden han blev dræbt og ofret til guderne i en sydsjællandsk mose for 1300 år siden, ved ingen. Men hans tanker var næppe formuleret på det lokale sprog, for han stammede fra en egn langt fra datidens Danmark. Det afslører nye naturvidenskabelige undersøgelser af mandens skelet, som indgår i ny særudstilling på Nationalmuseet.

Takket være moderne naturvidenskabelige metoder kan arkæologerne i dag komme meget tæt på fortidens menneskers helbred, på hvad de spiste, og hvor de kom fra. Netop disse metoder er fokus for den særudstilling, ”Mennesker – kost, helbred og oprindelse i oldtiden”, som Nationalmuseet viser i forhallen fra 19. juni, under den store videnskabsfestival Science in the City.

- Nationalmuseet vil gerne vise det store spektrum af naturvidenskabelige metoder, som arkæologerne benytter sig af. Mange kender til C14-datering og mulighederne i DNA-analyse, men den moderne naturvidenskabelige værktøjskasse rummer mange andre metoder, som får knogler og planter til at fortælle historie, og som kan bruges til at kortlægge fortidens klima og landskab, siger forskningsprofessor ved Nationalmuseet, arkæolog Lars Jørgensen.

Det er netop en metode til at måle isotopen strontium i menneskeknogler, som afslører, at den ofrede mand fra Hundstrup Mose i Sydsjælland stammede langvejs fra. Præcis hvor er vanskeligt at sige, men han kan være fra Norge, Skotland eller Frankrig.

Ungt kød
Isotopen strontium findes i varierende mængder i undergrunden. Mennesker optager strontium gennem den mad, de spiser, og det vand de drikker. Derfor kan man ved at måle strontiumindholdet finde ud af, hvor mennesker er født, og hvor de har boet, og dermed vise, om folk rejste meget i oldtiden.

At oldtidens danskere kunne være meget stedfaste, afslører strontiumindholdet i skelettet af en fornem kvinde, som vises i udstillingen. Hun blev gravlagt år 150 e.Kr. med rige gravgaver fremstillet i Romerriget.

Strontiumindholdet viser, at hun levede hele sit liv på Vestlolland, mens andre analyser af kvindens knogler fortæller om hendes sundhedstilstand og kost.

- Hun led af en godartet, men svær svulst på højre lårben, der uden tvivl må have gjort hendes gang smertefuld, og så viser indholdet af kvælstofisotoper, at hun spiste meget kød fra især gris og meget unge dyr, siger Lars Jørgensen.

Hul i hovedet
Udstillingen viser også, hvordan man allerede i stenalderen udførte komplicerede kirurgiske indgreb. For mere end 5000 år siden gennemgik en yngre mand fra Falster en særdeles barsk operation – en såkaldt trepanering. Indgrebet bestod i at bore et hul i hans kranie, sandsynligvis for at fjerne en svulst, blodansamlinger eller behandle et slagsår i kraniet. Manden overlevede operationen, og heling af sårhullets kanter tyder på, at han levede længe efter operationen.

- I stenalderen har man sandsynligvis brugt kirurgiske instrumenter lavet af flint, og man har tydeligvis vidst, hvordan indgrebet skulle udføres, idet vi kender til flere eksempler, hvor personer overlevede indgrebet, siger Lars Jørgensen.

Derudover viser udstillingen, hvordan dyreknogler og planterester kan belyse fortidens kost og inspirere til moderne rekonstruktioner af forhistoriske delikatesser - såsom en øl inspireret af den drik, man fandt rester af i en barkspand, som Egtvedpigen fik med sig i graven for 3400 år siden.

Udstillingen åbner den 19. juni og indgår i videnskabsfestivalen Science in the City, der finder sted 21. – 26. juni. Udstillingen er skabt i et samarbejde mellem Nationalmuseet og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Lagt på af LMM
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Rahua Amazon Beauty
 Cosborg
 Pre End
 The Organic Pharmacy
 Matinique
 Tiger of Sweden
 Andre artikler
Vandringer i ukendt geometri
Den danske billedkunstner Kaspar Bonnén har til udstillingen Vandringer i ukendt geometri skabt en...
Læs mere
Din hverdag de sidste 17 år
Nationalmuseets nye udstilling ”Din ting – vores historie” fortæller brudstykker af vores nyeste Danmarkshistorie igennem 17 år...
Læs mere
Nordic Noir Art
Gennem landskabsmalerier, portrætter og ruinbilleder afsøger Carsten Krogstrup og Steen Larsen genren Nordic noir...
Læs mere
Les Miserables
Musicalen, som bygger på den franske forfatter Victor Hugos romanklassiker...
Læs mere
Teaterfestivalen CPH STAGE rykker ind i Skuespilhuset
I år udgør Skuespilhuset centrum for dette års CPH STAGE-festival...
Læs mere
Moon River
Oplev lækker livemusik fra 1930’erne og 40’erne i den anmelderroste kærlighedsfortælling Moon River...
Læs mere
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Musik
  Film
  Bøger
  Kultur
Gossip
  Film Gossip
  Musik Gossip
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Madopskrifter
  Kogebøger
  Drinks
  Bageopskrifter
Bil & Motor
  Bil Nyheder
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil
Horoskop
Konkurrencer
Ugens Tema
Bruger Login
Ny Bruger
Mine Favoritter
 RSS feeds
Modtag de seneste artikler, horoskoper m.m. via RSS
Oversigt for RSS feeds
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds