ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
Ugens Tema
 Citat
Jeg siger bare, at man skal være glad for vejret, så længe man kan trække det´.
Storm P

Nationalretter fra sydens sol og varme


Spanien: Paella

Paella er kendt som Spaniens nationalret. Ris, peberfrugt og safran indgår altid i retten, og derudover er hovedingredienserne kylling og skaldyr, men kan dog også forekomme med andre slags kød. Retten er opkaldt efter den særlige pande, som paella i Spanien tilberedes og serveres i.

Ingredienser:

1 citron
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
1 løg
200 g ærter
2 fed hvidløg
6 spsk olivenolie
4 kyllingelår
350 g muslinger(hjertemuslinger, blåmuslinger, venusmuslinger)
4 store upillede rejer
1 l hønsebouillon
Friskkværnet peber
1 tsk paprika
350 g risottoris
1 g safran
150 g chorizo(eller anden fast hvidløgspølse)
350 g bøftomater
Salt

Fremgangsmåde:

Kyllingelår, muslinger og rejer skylles og tørres i et rent viskestykke. Er der nogen åbne muslinger iblandt, skal de smides væk. Hvidløgspølsen skæres i skiver. Peberfrugterne skylles og skæres i strimler. Tomaterne skylles og skæres i små terninger, stilken skæres væk. Løg og hvidløg pilles og hakkes fint.

Bouillon varmes i en gryde, muslinger lægges deri og koger indtil skallerne åbner sig, ca. 2-3 minutter. Tag dem op, men hold bouillonen varm. Smid uåbnede muslinger væk.

En stor stegepande stilles på kogepladen, hæld olie på panden og lad den blive godt varm. Brun kyllingelårene i omkring 15 minutter ved stærk varme på alle sider. Tag dem op igen og krydr med salt og peber. Tilsæt rejerne - men kun 1-2 minutter, indtil de er blevet fint røde, hvorefter de fjernes fra panden. Løg og hvidløg tilsættes, efterfulgt af peberfrugt, tomater og ærter. Krydr med salt, peber og paprika. Opløs safranen i den varme bouillon.

Risene blandes med grøntsagerne, hvorefter der hældes varm bouillon over. Lad det simre i 15 minutters tid indtil al væske er opsuget af risen. Til sidst vendes alle ingredienserne sammen i panden og serveres for gæsterne.


Grækenland: Moussaka

Ingredienser:

3 store auberginer
1½ tsk groft salt
50 g smør til stegning

Kødsauce
2 hakkede mellemstore zittauerløg
2 knuste fed hvidløg
600 g hakket oksekød eller lammekød
30 g smør
1 dåse koncentreret tomatpuré
1 dl vand
2 tsk groft salt
friskkværnet peber

Bechamelsauce
30 g smør
3½ spsk hvedemel
6 dl kogende mælk
½ tsk groft salt
friskkværnet peber
1 tsk muskatnød
150 g revet mild Danbo ost 25%

2 spsk rasp

Fremgangsmåde:

Skær auberginerne i 1 cm tykke skiver. Drys med salt og lad dem trække ca. 10 minutter. Dup auberginerne tørre og rist dem i gyldent smør i en pande.

Svits løg, hvidløg og kød i lidt smør. Tilsæt tomatpure, vand, salt og peber. Lad saucen koge ved svag varme.

Smelt smørret i en tykbundet gryde. Tilsæt mel og rør det godt sammen. Kom halvdelen af mælken i. Når saucen koger, tilsættes resten af mælken lidt efter lidt. Kom krydderier og ost i og lad derefter saucen koge godt igennem.

Læg halvdelen af auberginerne i et smurt, ovnfast fad. Fordel kødblandingen ovenpå, og dæk med resten af auberginerne. Hæld bechamelsaucen over retten og drys med rasp. Bag retten midt i ovnen ved 180 grader i ca. 50 minutter.


Italien: Spaghetti Bolognese

Pasta og pizza går hånd i hånd som Italiens nationalret. En af klassikerne er den velkendte Spaghetti Bolognese.

Ingredienser:

400 gram fedtfattigt hakket oksekød
100 gram røget svinemørbrad i tern
3 zittauerløg eller rødløg i tern
3 fed revet eller presset hvidløg
Olivenolie
3 revne gulerødder
3 stilke revet bladselleri
2 dåser flåede, hakkede tomater
4 dl rødvin
Frisk revet muskatnød frisk eller tørret oregano
2 laurbærblade
Havsalt og friskkværnet sort peber
2 dl mælk
Spaghetti

Fremgangsmåde:

Løg og hvidløg svitses i lidt olivenolie. Tilsæt mørbraden, de revne gulerødder og bladselleri og lad det hele svitse et par minutter. Tilsæt oksekødet og rør rundt i blandingen indtil kødet har taget farve. Herefter kommes krydderierne og de hakkede tomater i, efterfulgt af rødvinen.

Lad retten simre mindst en time – og gerne flere ved svag varme. Lige inden servering tilsættes mælken og koger med de sidste par minutter.

Spaghettien koges som anvist på pakken.


Skrevet 6. februar 2006 af TH
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Menu
 Rosendahl
 UnderCover by LE KLINT
 Natuzzi
 Faber
 Jesper Holm
 Andre artikler
Lynstegte grøntsager
Sprøde grøntsager serveret med dampende varme jasminris...
Læs mere
Grøn omelet
Omelet med porrer og kartofler...
Læs mere
Banan/jordbær smoothie
En lækker smoothie som alle kan lide...
Læs mere
Iste med mynte og lime
Forfriskende, smagfuld iste med mynte og lime...
Læs mere
Hjemmelavet iste
Hvorfor betale i dyre domme for iste på flaske, når man kan lave det selv – let og lækkert!
Læs mere
Hjemmelavet jordbæris
Lækker hjemmelavet jordbæris til 10-12 personer...
Læs mere
Kylling og rejer i kokossovs
Smagfuld middagsret fra Seychellerne...
Læs mere
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Bil & Motor
  Bil Nyheder
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
Ugens Tema
 RSS feeds
Modtag de seneste artikler, horoskoper m.m. via RSS
Oversigt for RSS feeds
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds