ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Det eneste vi aldrig får nok af er kærlighed. Og det eneste vi aldrig giver nok af er kærlighed.
Henry Miller

Varme tips til hotte Mallorca

Foto: Spies

Spies har startet salget af sommerejser 2008, og allerede nu har man solgt 40 pct. flere Mallorca-rejser end på samme tidspunkt i fjor.
110.000 danskere kan ikke tage fejl. Så mange – svarende til næsten hver tiende af alle årets chartergæster – vil næste sommer holde ferie på ”kærlighedens ø” Mallorca, der har slagtet grisefesterne og nu satser på kvalitets- frem for kvantitetsturisme. Spies har netop startet salget for sommeren 2008, og allerede nu er Mallorca det mest efterspurgte rejsemål - nøjagtig som det har været det i over 50 år.

Blandt denne sommers gæster var Jan Vendelbo, 46 år og direktør for Spies, der om nogen har gjort øen til danskernes feriefavorit. Mallorcas lidt blakkede ry lever kun hos de, der ikke har besøgt øen de seneste fire-fem år og derfor ikke har oplevet øen nyrenoveret og som et af de mere trendy feriesteder i Europa. Hovedbyen Palma spurter op ad hitlisten over de mest populære europæiske storbyer at holde ferie i.

Jan Vendelbo begyndte sin karriere i Spies som guide på Spies’ guideskole på Mallorca i 1985. Siden arbejdede han sammenlagt fire år på øen og førte her de danske feriegæster til klassikere som Dragegrotterne, den nyrenoverede katedral i Palma og til Chopins Valdemossa.

Fritid var der ikke meget af for Jan Vendelbo, men de få fritimer brugte han på at gå på opdagelse på øen med dens ca. 800.000 indbyggere og en størrelse, der er meget lig Fyn. Efter han holdt op med at arbejde som guide, har han besøgt Mallorca mere end 50 gange – ofte i selskab med sin racercykel, som han har kørt øen tynd på og besøgt de mest ukendte afkroge.

Her serverer Jan Vendelbo sine tips til Middelhavsøen – ideer og anvisning af steder, man normalt ikke selv falder over på en 1- eller 2-ugers ferie på den grønne ø.

40 euro for en solstol
Det vrimler med badestrande på Mallorca. Fra de børnevenlige i Alcudia nord på øen til de mere trendy som Virtual Club i Illetas. Det nyeste og mest trendy badeområde finder du nær Can Pastilla i Palmabugten. Tidligere var stedet en almindelig strandcafé og hed ”El Cielo” (himlen). Men så var der åbenbart tilbud på hvid maling i det lokale byggemarked. I hvert fald er alt malet kridhvidt, og stedet hedder nu Puro Beach (den rene strand). Stedet er en trendy cafe med spa-faciliteter, diskomusik, solbrilleklædte spanske tjenere i hvide gevandter og udlejning af solstole med garniture i form af en parasol og et håndklæde. Lejepris: 40 euro pr. dag (ca. 300 kr.), men så er det også garanti for, at man bliver ”set”. Puro Beach åbner kl. 11, og restauranten med østers og kaviar lukker omkring midnat.

Lammeskuldre på bjerget
Ca. 20 minutters kørsel nord for Palma i retning mod Inca skrues tiden 100 år tilbage, når man besøger restauranten Es Verger i bjergene nær Alaro. For at finde stedet må du enten spørge om vej i Alaro eller køre/gå efter de skilte, der viser til den lokale fæstning. Turen går op til 800 meters højde via en støvet grusvej med et utal af hårnålesving. Lige inden man er ved at opgive at finde restauranten i den gamle, hvide gård, står der i rabatten en stor sten med teksten: Restaurant Es Verger – 2.000 meter! Her råder Franziska på 85 år og husbonden Lorenzo. Sammen med den øvrige del af familien byder de i den gamle stald på det traditionelle, mallorcinske køkken med dejlig vin af egen avl. På gårdspladsen vimser et utal af får rundt – uvidende om, at de inden for en kort tidshorisont skal lægge krop til stedets specialitet: lammeskuldre i lage med ovnstegte, mallorcinske kartofler. Ovnen minder om en gammeldags bageriovn. Her simrer hundredvis af lammeskuldre i en delikat lage i store fade – side om side med kartoflerne, der holdes varme i patinerede lerfade. Prøv at sikre dig en plads ved bordene foran ovnen. Så kan du være så heldig, at du får lov til at spise sammen med familien nede fra Palma. Besøg stedet og nyd den smukke udsigt over Palma men fortæl ikke om stedet til andre. Mere så der ikke bliver kødannelse på grusvejen, hvor to biler kun med besvær kan passere hinanden.

Lises bornholmerstrand
For snart 25 år siden tog Lise Marcussen fra Bornholm på ferie på ”kærlighedens ø” og tabte sit hjerte til den unge mallorciner Julio Lopez. Han havde netop forpagtet Bugambilia-stranden i Cas Canar mellem San Austin og Illetas. I dag kaldes den 100 meter lange sandstrand, som ligger i en lille vig, i danske folkemunde for ”den lille danske strand” eller ”Bornholmerstranden”. For at finde den skal du gennem et ”hul” i den gule mur i det skarpe vejsving ca. 200 meter fra Illetas-krydset. Kun ordene ”playa” og ”strand” på muren afslører, at du ved at gå gennem hullet i væggen kommer til stranden, hvor Julio selv står i køkkenet og laver en fremragende søtunge med garniture til ca. 80 kr. Lise står klar til at servere en kold, spansk øl for ca. 15 kr. – inkl. en bornholmersnak, den enestående havudsigt og en gratis dukkert i havet.

Store bøffer eller noget trendy?
Paella – fiskeretten, der konkurrerer med de små tapasretter om at være Spaniens nationalret – er en udmærket spise, men efter nogle dage kan lysten til en stor bøf godt komme over én. Svaret på ens bøf-bønner hedder Meson Can Pedro i byen Genova ca. 10 kilometer vest for Palma by (ca. 90 kr. i en taxi fra centrum). Faktisk er der tale om to restauranter nær hinanden – en stor og så en mere hyggelig. Kødet er argentinsk og af høj kvalitet, og det tilberedes på store griller i selve restauranten. Du får en stor bøf for under 100 kr. og en grillet babykanin for mindre. Husk at prøve stedets alioli – den er et must. Søger man mere trendy – og dyrere – spisesteder, hedder det nye in-område Plaza Progrez mellem Palma og El Terreno. Et nedslidt område, der har udviklet sig til et af de mest populære restaurantområder. Prøv Temple eller Fabrica 23. Sidstnævnte sted byder på fusionskøkken og er bl.a. eksperter i østers og har ca. 140 forskellige vine på hylderne. Priser fra 12 til 71 euro pr. flaske. Er man mere til café-stilen, kan Cappuccino anbefales. Caféerne findes seks steder på øen, men den mest hyggelige ligger i gågaden San Miguel i Palma og er indrettet i et gammelt byhus. Nyd et glas kold cava (spansk champagne) og to baby-burgere til 12 euro. Ingen Mallorca-ferie uden et tapas-måltid. Bag den gamle fiskehal i Palma, Sa Llotja, som ligger ved Paseo Maritimo, finder du den lille gade Carrer Boteria. Her ligger tapasbarerne på rad og række. Prøv også Tast med husnummer 28 i Calle Union.

Køb dig et par briller
På blot få år har Palma udviklet sig fra en lidt træt turistby med slidte hoteller til en nyrig, trendy og selvbevidst ”senora”, hvortil alverdens jetset strømmer for at handle omkring Plaza Major, hovedgaden Las Ramblas og forretningsgaderne Passeig dés Born, Jaume III og Unió. Her findes butikker fra dyre Gucci og Boss til prisbillige Zara og Mango. Imelda Marcos, præsidentfruen fra Filippinerne, der havde over 3.000 par sko, ville kunne få sin skolyst styret i et utal af skoforretninger. En af dem er ”Wine and Shoes” ved Plaza Marcat, hvor den farverige italiener Paolo Massa sælger sko fra faderens skofabrik i Italien. Bliver man ikke fristet af et par sko til omkring 150 euro, tilbyder Paolo også italiensk vin til at tage med eller til at drikke ved hans små borde. Køber man både sko og vin, er Paolo til at tale med om prisen. Indkøbstips: prisen på briller er lavere på Mallorca end herhjemme.

Kæmpebuffet i Bimmisalem
Landevejen mellem Palma og Inca løber gennem vinbyen Binnisalem. Midt i byen ligger Restaurant Can Sito. Set udefra ser den beskeden ud, men bag caféen ligger en stor restaurantsal med plads til over 200 gæster. Hver dag står en kæmpe frokostbuffet klar med alt i kvalitetsmad: salater, paella og kød samt et bugnende dessertbord. I minutterne før ”startskuddet” lyder kl. 13.00, sidder byens ældre klar udenfor, og de får snart selskab af håndværkere, chauffører, spanske familier fra hele øen samt enkelte fastboende turister. Kun sjældent finder andre turister vej til de kulinariske glæder. Kom i god tid – specielt i weekenden, hvor spanierne ofte går ud og spiser. Her er der dog to serveringer om dagen. Frokost, der også inkluderer vin ad libitum, koster 8,50 euro på hverdage, lørdag 10 euro og søndag 17 euro. Aftenbuffeten fredag (16 euro) og lørdag (19 euro) byder også på dansemusik af et lokalt band.

Mød Michael Douglas i Deia
Selve den smalle strandbred er ikke den bedste med dens mange sten, men hvad Cala Deia mangler af strandsand, har den i form af billedskønne klippeformationer og restaurant Ca’s Patro March på en af klippetoppene. Her sidder Michael Douglas ofte – formummet bag et stort tørklæde, så hans fans ikke skal forstyrre med krav om autografer, når han nyder udsigten over den smukke bugt. Byen Deia ligger mellem Port de Sollér og Valdemossa. Kort før Deia viser et beskedent skilt vej til ”playa” og følger man det, kommer man ud for en ca. 3 kilometer lang tur med masser af hårnålesving. Husk at betale p-afgift – den lokale p-vagt er lige så emsig som fem af hans danske kolleger tilsammen. I øvrigt skal man unde sig selv et besøg i Port de Sollér, hvor man ikke længere kan køre bil langs strandpromenaden men er henvist til at parkere på pladserne i begge ender af byen. Besøg også gerne Bodil, der sammen med sin mand driver Hotel Marina. Hun giver gerne gode råd til vandreture i den smukke natur omkring Port de Sollér. På vej gennem Valdemossa bør man også besøge ”Centre Cultural Costa Nord”, som Michael Douglas har etableret. Her kan du få indsigt i øens – og specielt nordkystens – spændende historie. Nord for Port de Sollér ligger Fornalutx – formentlig Mallorcas smukkeste by med blot 500 indbyggere. Gaderne er trange, og de sandstensfarvede huse klatrer nærmest op ad skråningerne. Frugttunge citrontræer færdiggør billedet af ren idyl.

Klæd dig trendy til lavpris
Også Mallorca har fået sit factory outlet med tilhørende underholdningspark for hele familien. Det ligger ca. 10 minutters kørsel fra Palma mod Inca og kan også nås med tog fra Palma. Kendte mærker som Lloyd, Nike, Reebok, Diesel, Dockers og Miss Sixty har deres egne butikker, hvor varerne – ofte sidste års kollektion – sælges 30 til 70 pct. billigere end i butikkerne. Se mere om outlet’et på den engelske del af www.festivalpark.es.


Lagt på 26. oktober 2007 af TH
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Spies
 Rejsefeber.dk
 Andre artikler
Med luksustog gennem Rocky Mountains
Det vestlige Canada og det nordvestlige hjørne af USA er med sine...
Læs mere
Apollo Mondo Boutique
Den kommende sommer åbner Apollo dørene til et helt nyt hotelkoncept i deres Apollo Mondo-portefølje...
Læs mere
 ZoomRooms
 Rejsefeber.dk
 Spies
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 RSS feeds
Modtag de seneste artikler, horoskoper m.m. via RSS
Oversigt for RSS feeds
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds