ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Jeg ved ikke hvad 3. verdenskrig vil blive kæmpet med, men 4. vil blive kæmpet med pinde og sten.
Albert Einstein

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino er den mest berømte vin fra Toscana og måske endda fra hele Italien. Sammen med Barolo og Barbaresco hører den til prestigevinene fra Italien og derfor også blandt de dyreste fra landet.

Brunello må kun laves i Montalcino kommune, der ligger i den sydlige del af Toscana, ca. 40 km syd for Siena. Arealet blev allerede udstukket i 1932 og Brunello var blandt de første til at få DOC status i 1966. Brunello var også den første vin, der fik den højeste klassifikation DOCG i 1980.

Navnet Brunello stammer fra druen, der anvendes i vinen, Sangiovese Grosso. Brunello blev anvendt af de lokale som navn på en klon af sangiovese-druen. Man kalder dog ikke disse kloner for brunello længere, da man ikke vil risikere, at navnet kan bruges uden for Montalcino-zonen.

I takt med Brunello'ens succes og kendskabsgrad er det vinmæssige areal vokset dramatisk, ligesom antallet af vinproducenter. I 1975 blev der produceret 800.000 flasker fra 25 producenter. I dag er der omkring 250 producenter, der dyrker vin fra 1.900 ha vinmarker.

Fremstilling af Brunello
Brunello kan kun fremstilles af 100% Sangiovese Grosso fra marker i kommunen Montalcino. Det maksimale udbytte er 56 hl/ha men de gode producenter har et betydeligt lavere udbytte. Det er et krav, at en Brunello skal lagre på fade. Perioden er dog løbende sat ned, så minimumskravet i dag er 2 år. Desuden skal brunello'en i alt lagre min. 4 år før den må frigives på markedet. Er der tale om en Riserva-udgave er lagringstiden 5 år. Årgang 2007 kommer således på markedet i starten af 2012.

Traditionelt har man anvendt store fade - såkaldte bottis - typisk af slovensk eg til fadlagring. Men i løbet af 1990'erne er de mindre barriques af fransk eg blevet mere og mere almindelige og mange anvender nu både bottis og barriques. Nogle få producenter holder dog fast i udelukkende at anvende bottis, så der er en mindre opdeling i modernister og traditionalister.

Hvordan smager en Brunello di Montalcino?
En Brunello er en stor vin med en ret intens duft, hvor bær som kirsebær, jordbær og hindbær ofte vil være til stede. Desuden kan der være lidt ristede elementer fra fadlagringen og måske lidt vanille i duften. Smagen er intens og kan have et højt indhold af både tannin (garvesyre) og syre. Vinen er derfor meget tør i det. Disse egenskaber gør også, at den som regel er meget holdbar og vil udvikle sig positivt over tid. I gode årgange holder en Brunello typisk 10-15 år, måske 20 år.

Brunello er en kødvin, der passer fortrinligt til rødt oksekød eller vildt.

Skrevet af KP
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Rejsefeber.dk
 Spies
 Andre artikler
Irish Coffee
Irish Coffee er en ægte klassiker...
Læs mere
Alternativ til almindelig kaffe
Det er ikke alle, der er vilde med en kop sort kaffe, er du en af dem, så kig med her...
Læs mere
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 RSS feeds
Modtag de seneste artikler, horoskoper m.m. via RSS
Oversigt for RSS feeds
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds