ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Bil & Motor
  Bil Nyheder
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
Ugens Tema
 Citat
Når en mand åbner bildøren for sin kone er det enten en ny bil eller en ny kone.
Prince Phillip

Sådan kommer bilen igennem vinteren

Ofte er det hos din lokale fagmand muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb

Mange henvender sig i denne tid hos Euromasters dæk- og autoservicecentre med spørgsmål om vinterdæk og om, hvordan man holder bilen i topform i vintervejret. Her giver centerleder Christian Gøttsche en række gode råd.

– Selvom det ikke umiddelbart er synligt, sætter årstiderne deres spor på bilen, og af hensyn til både sikkerhed og totaløkonomi er det en god idé at tage de rette forholdsregler, siger centerleder Christian Gøttsche fra Euromaster, der ud over at sælge og montere dæk også udfører mekanisk arbejde, herunder serviceeftersyn, olieskift samt udskiftning af bremser og udstødninger.

– Noget af det vigtigste at kigge på er bremserne, hvor sand og grus sætter sig på de bevægelige dele i vinterens løb, forklarer centerlederen. Ifølge ham er det en rigtig god idé at få bremserne skilt ad og smurt regelmæssigt, da man ellers kan imødese en dyr reparation eller udskiftning. – Selvom man er opmærksom på larm eller skurren, kan det være svært at mærke, om bremseklodserne er slidt ned. Samtidig kan kombinationen af vand i bremsevæsken og frost give farlige situationer i trafikken og dyre reparationer, så et eftersyn er en god idé.

Det er også tilrådeligt at tjekke håndbremsen. – På ældre biler er justering som udgangspunkt påkrævet, hvis den kan hæves mere end tre takker. Har man en nyere bil, der typisk har skivebremser bagtil, bør man under alle omstændigheder spørge sin fagmand til råds.

Derfor skal vinterdækkene på
Dækkene har ifølge Christian Gøttsche stor og ofte overset betydning for trafiksikkerheden. – De står bedre fast på vejbanen ved lave temperaturer og fortrænger bedre vand og sne, råder centerlederen, der samtidig anbefaler at tjekke, om dækkene er nedslidte.

– Herhjemme er mindstekravet til dækmønstrets dybde på 1,6 mm, men eksperterne anbefaler 3 mm eller mere. Endelig er det en god idé at tjekke, om slitagen er ens på hele dækfladen. Hvis ikke, kan det være tegn på, at styretøjet er slået skævt eller er indstillet forkert.

Tjek køler, lys, viskerblade og olie
Under motorhjelmen bør man holde øje med kølersystemet. – Her skal man først og fremmest tjekke kølervæskens stand og frostgrad samt sikre sig, at væsken skiftes med jævne mellemrum. Desuden bør også kølerslangerne skiftes, hvis de er ved at blive rustne eller har revner og sprækker, siger Christian Gøttsche. Desuden skal man holde øje med kølersystemets ekspansionsbeholder. – Den sikrer væsketilførslen og bør som udgangspunkt indstilles til maksimum.

Centerlederen anbefaler også, at man tjekker lyset, viskerbladene og oliestanden. Olietjekket bør ske på et tidspunkt, hvor bilen har været i ro mindst et par timer. – Efter olien er skvulpet rundt under kørsel, forekommer oliestanden højere, end tilfældet er. I øvrigt har nye biler typisk et anbefalet interval på 30.000 km mellem olieskift, mens det tilsvarende tal for ældre biler ligger på mellem 10.000 og 15.000 km, slutter han.

De anførte anbefalinger er generelle, og andre forhold kan være aktuelle for dig og din bil. Derfor er det altid en god idé at søge rådgivning hos dit lokale autoværksted eller dækcenter.

Lagt på af IN
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Subaru
 Ford
 Hyundai
 Chevrolet
 Andre artikler under Bil Nyheder
Ny VW Touareg
Efter 16 år og næsten 1 million producerede eksemplarer præsenterer Volkswagen nu en ny og tredje generation af Touareg...
Læs mere
Ford Mustang Bullitt
Biljagten er legendarisk, og det samme er bilen...
Læs mere
Ny Dacia Duster
Hvor meget bil eller sågar SUV får man for 139.900 kr. i dagens Danmark?
Læs mere
Nissan LEAF
Den nye Nissan LEAF er næste generation af verdens mest solgte nul-emissions-elbil...
Læs mere
 ZoomRooms
 Chevrolet
 Ford
 Hyundai
 Subaru
 Artikel søgning
Søg i ZoomMan's artikelbase
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Bil Nyheder via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomWoman top 5
La Biosthetique Academy kollektion - Eighties Twist
La Biosthetique Academy kollektion - Short & Sexy
Academy Collection 2018 fra La Biosthetique
La Biosthetique Academy kollektion - Tender Beauty
Evergreen
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds