ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Ferie & Rejser
  Storbyferie
  Rejse Nyheder
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Bil & Motor
  Bil Nyheder
Elektronik
  Mobil
  Gadgets
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
Ugens Tema
 Citat
Erara humanum est - det er menskeligt at fejle.

Gode råd til dit dækskifte

Uanset om man selv skifter dæk, eller får det gjort, er her 10 gode tips (foto:autobutler.dk)

Med cirka et halvt års mellemrum skal de fleste danske bilister til det: Skifte til eller fra sommerdæk. Hvad enten det bliver gjort på værkstedet/dækcenteret, eller du selv gør det, er der en masse tricks, der kan spare dig for ærgrelser og penge. Den uvildige værkstedsportal, autobutler.dk, har samlet 10 af dem herunder:

1. Skift dæk på det rigtige tidspunkt. Vinterdæk har dårligere bremseegenskaber end sommerdæk, når der ikke er sne eller is på kørebanen. Uden at udstede garantier så er der ikke meget, der tyder på, at vi får sneen at se igen før til næste vinter. Foruden sikkerheden så er der også det økonomiske aspekt. Dels slides vinterdæk hurtigere end sommerdæk på tørre veje, og dels er brændstoføkonomien langt bedre, når man kører på de rette dæk.

2. Bestil tid til dækskifte i god tid. Hvert eneste forår og efterår er der stort run på værksteder og dækcentre. Så selvom du måske først har tid til at skifte om et par uger, bør du allerede nu bestille tiden, så du er sikker på at kunne komme til. Bestiller man sit dækskifte gennem en værkstedsportal, kan man ofte springe køen over, da der kun bydes på opgaven fra værksteder, der har tid. Skifter du selv dæk, har du dog ikke de bekymringer.

3. Rengøring. Skifter du selv dæk, er det vigtigt, at du får renset/vasket bolte, møtrikker med mere grundigt, da det minimerer risikoen for alvorlige defekter.

4. Kontrollér mønsterdybden. Inden du monterer dine gamle sommerdæk, så kontrollér om mønsterdybden overholder lovkravet på minimum 1,6 mm. En ting er lovkrav, noget andet er sikkerhed. For at få det bedste vejgreb bør man ikke køre med dæk, der har en mønsterdybde under 3-4 mm afhængig af blandt andet dækbredde.

5. Undersøg slidmønsteret på dækket. Er der ujævn slitage, anbefales det at købe nye dæk, alternativt kan man sørge for, at de mindst slidte dæk sidder bagerst.

6. Få efterspændt boltene. Uanset om du selv skifter hjulene, eller får det gjort hos en professionel, skal du altid sørge for at få efterspændt boltene efter et par hundrede kilometers kørsel.

7. Tjek dæktrykket. Når dækkene er skiftet, skal du sørge for at undersøge dæktrykket, hvis ikke værkstedet/dækcenteret har gjort det for dig. Et forkert dæktryk giver unødig slitage og dårlig brændstoføkonomi.

8. Få afbalanceret dækkene. Uanset om man skifter selv, eller får det gjort hos en fagmand, bør man få afbalanceret dækkene minimum hvert 2.-3. år.

9. Opbevar vinterdækkene korrekt. Hvert halve år skal dækkene skiftes, og det er ikke uvæsentligt, hvordan du opbevarer det sæt, du ikke kører på. Er dækkene monteret på fælge og fyldt med luft, skal dækkene hænges op i fælgene eller stables - gerne i dækposer men helst på et dækstativ.

10. Byt rundt på dækkene. For at undgå for hurtig slitage kan det være en god idé at bytte rundt på dækkene. Som udgangspunkt kan det gøres, når bilen alligevel er til service. Tal med din mekaniker om dine dæk har de rette egenskaber til, at der kan byttes rundt på dem.Lagt på af IN
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Ford
 Hyundai
 Chevrolet
 Subaru
 Andre artikler under Bil Nyheder
Ny Audi A1
I 2010 debuterede A1 som helt ny modelrække hos Audi. Nu stiller anden generation af den succesrige kompakte model...
Læs mere
Ford Pass
I en travl hverdag kan det skabe unødig irritation, når man skal køre gade op og gade ned for at lede efter en parkeringsplads inde i...
Læs mere
Ny VW Touareg
Efter 16 år og næsten 1 million producerede eksemplarer præsenterer Volkswagen nu en ny og tredje generation af Touareg...
Læs mere
Ford Mustang Bullitt
Biljagten er legendarisk, og det samme er bilen...
Læs mere
 ZoomRooms
 Chevrolet
 Ford
 Hyundai
 Subaru
 Artikel søgning
Søg i ZoomMan's artikelbase
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Bil Nyheder via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomWoman top 5
IdHAIR Elements Xclusive - Styling Blow
Maria Nila Curlicue Cream
Maria Nila Quick Dry Heat Spray
IdHAIR Elements Xclusive - Styling Finish
IdHAIR Elements Xclusive - Styling Play
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds