ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Hvis man regner med belønning for sin godhed, er det ikke godhed, men beregning.
Piet Hein

Vin fra Randers høster guld

10.000 flasker Malus Danica æbleisvin er på vej til gourmetrestauranter og vinhandlere.

”Vikingerne kommer” lød overskriften på den historiske cocktailbar Le Forum i Paris en oktoberaften i 2013. Aftenen var helliget vine fra danske Cold Hand Winery, et lille vineri på Randerskanten, som har høstet international anerkendelse for sine æble- og frugtvine og blandt andet er løbet med trofæerne ved International Ciderchallenge 2013 og 2014 i London og ”Pomme D’or 2014” i verdens æblevinshovedstad Frankfurt i Tyskland.

”Det har altid undret mig, at vi har kigget franskmændene over skuldrene, når vi skulle forfine det danske køkken. Hvorfor ikke tro på vores egne smagsløg? Da Restaurant Noma trådte ud af det franske køkkens skygge og vandt international anerkendelse for at bruge de gode danske råvarer, tænkte jeg, at vi måtte kunne gøre det samme med vin. Stole på vores egen smag og skabe æblevin og frugtvin i verdensklasse.”

Jens Skovgaard Pedersen og hustruen Charlotte havde verdens bedste job som forstanderpar på en efterskole på Mors, da de i 2006 købte en gård ved Læsten vest for Randers. Her tæt på fødebyen skulle drømmen om at lave dansk vin på danske frugter realiseres. Snart blev en lille æbleplantage plantet.

Fire år senere var Cold Hand Winery en realitet. Jens havde eksperimenteret og smagt og bedømt. Udlevet sin gamle drøm om at blive kok til at forfine sine egne danske frugtvine.

”Jeg ønskede at realisere mig selv i et projekt og gøre min hobby til mit arbejde. Men jeg var også realistisk og var ikke helt sikker på, at det kunne lade sig gøre. Min hustru var heldigvis af en anden mening: ”Det kan godt være, at du ikke tror på dig selv, men det gør jeg!” Det gav mig det spark bagi, der skulle til, og snart havde jeg lagt en forretningsplan.”

Æblevin i verdensklasse
Jens Skovgaard Pedersens forretningsplan var ambitiøs: Cold Hand Winery skal skabe æblevin af verdensklasse.

”Det gik hurtigt op for mig, at min forretningsplan havde et par svage punkter. Vi havde ikke penge nok, og vi havde ikke æbler nok til at opfylde ambitionen. Jeg kontaktede derfor Flemming Villebro Jørgensen, en fynbo med 200.000 æbletræer og eget mosteri. Jeg fik ham med på ideen, og den 1. november 2010 kunne vi skrive vores forretningsgrundlag,” fortæller Jens Skovgaard Pedersen.

I forretningsgrundlaget hed det blandt andet ”Vi skal øve os i to år.” Allerede året efter - 14 dage ind i november - stod 10.300 liter æblemost og frøs til is i Jens Skovgård Pedersens plantage. Den hårde frost havde inspireret Jens, som straks havde ringet til Flemming: ”Vi skal lave Europas første isvin på æbler. Hvor meget æblemost kan du levere?”

Årets frugtvinmager
Ved udgangen af 2011 stod det klart, at projektet var lykkedes. Godt 2000 liter sukker, syre og aroma kunne løbe fra, mens vandet i æblemosten lå tilbage som en stor isklump. Den fede, søde æblesirup kunne gære videre og blive til Cold Hand Winery’s æble-isvin Malus Danica.

Jens Skovgaard Pedersens mange eksperimenter i vineriet har i den grad båret frugt. En halv snes vine fra Cold Hand Winery har gennem de sidste tre år høstet medaljer både herhjemme og i udlandet, og i 2013 blev Jens Skovgård Pedersen også delt vinder af titlen Årets Frugtvinmager sammen med Skærsøgaard Vin.

Cold Hand Winery’s ”Vinter 2012 - en outcider” vandt i år guld og trofæ for ”best in category bottlefermentated” til verdens største ciderkonkurrence i England - med prædikatet ”et klasseprodukt”. Og vinen “Feminam 2012” vandt guld og “best in show” med 148 af 150 mulige point i ”Pomme D’or 2014” i Frankfurt, hvor Cold Hand Winery høstede i alt tre guldmedaljer. Ikke bare for sine vine men også for design og udseende blev Cold Hand Winery præmieret ved den internationale æblevinskonkurrence i Tyskland.

Stor efterspørgsel
“Det er tydeligt, at vores vine har vakt interesse rundt omkring i Europa. Men vi har også haft henvendelser fra det asiatiske marked,” siger Jens Skovgaard Pedersen, som netop har gjort 10.000 flasker Malus Danica æbleisvin klar til afskibning. Halvdelen er til restaurantionsbranchen, mens vinhandlerne aftager resten.

Der er travlt hos Cold Hand Winery. Ikke bare med de mange forskellige vine brygget over danske frugter og bær. Jens Skovgaard Pedersen har også et samarbejde med Arla omkring osten Manus Nigra, som er lagret i hans kirsebærvin. Og så er der oplevelsesøkonomien på vineriet i Læsten, hvor vinsmagninger kan bestilles både med og uden mad og mesterkok.

”Vi havde på et tidspunkt så travlt, at en af vores allerførste vine var blevet udsolgt, uden at vi havde fået gemt en flaske til os selv. Det endte med, at vi måtte tage kontakt til en forhandler og købe vores egen vin tilbage til fuld pris plus transportomkostninger. Det kommer ikke til at ske igen,” garanterer Jens Skovgaard Pedersen.

Lagt på af LMM
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Spies
 Rejsefeber.dk
 Andre artikler under Øl, Vin & Spiritus
Irish Coffee
Irish Coffee er en ægte klassiker...
Læs mere
Alternativ til almindelig kaffe
Det er ikke alle, der er vilde med en kop sort kaffe, er du en af dem, så kig med her...
Læs mere
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Øl, Vin & Spiritus via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomWoman top 5
Føntørring af håret - Gode råd når man har travlt
Kylling og rejer i kokossovs
Husk komplimenterne
Et godt grin er guld værd
Mad der sætter gang i forbrændingen
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds