ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Beklædning
Personlig Pleje
  Kropspleje
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Misund aldrig nogen hans tilsyneladende lykke! Du kender ikke hans hemmelige sorger.

To-trins hybrid motor


Opel viser verdens første to-trins diesel hybrid bil på den internationale biludstilling i Detroit, USA, som åbner i weekenden. Den avancerede og kompakte teknik er bygget ind i en Opel Astra GTC i forbindelse med en 1,7 liters common rail dieselmotor, der yder 125 hk.

Med det nye system præsterer Astra GTC en brændstofbesparelse på 25 procent i forhold til tilsvarende dieseldrevne udgaver. Efter den europæiske målenorm MVEG kører konceptbilen mere end 25 kilometer pr. liter. Og besparelsen går ikke ud over bilens præstationer. Den klarer nul til 100 kilometer i timen på otte sekunder. Der er tale om verdens første to-trins hybrid system, som skal videreudvikles i et samarbejde mellem GM (som ejer bl.a. Opel) og DaimlerChrysler (som også ejer Mercedes). Nyskabelsen er baseret på en af GM udviklet teknologi, omfattet af mange patenter, og som i øjeblikket gennemkører sine første tests i 335 bybusser i USA.

Den konceptbil, der vises på den amerikanske biludstilling i Detroit, er bygget på Opels fabrik i Rüsselsheim i Tyskland. Den specielle teknik kan tilpasses biler med forhjulstræk, træk på baghjulene eller på alle fire. Og den kan bruges både i forbindelse med benzin- og dieselmotorer. To elektroniske styrede motorer påvirker mange gearhjul, og derved skabes et fleksibelt trinløst drivsystem. Systemet kan indpasses i en almindelig automatisk gearkasse – så småt er det. En batteripakke lever strøm til de elektriske motorer og også til drift kun med elektricitet.

Denne Opel Astra GTC på biludstillingen skal vise, at man kan indbygge den nye teknik i en mellemklassebil uden at tilsidesætte pladsforhold, anvendelighed eller komfort. Batteripakken har således taget reservehjulets plads – sammen med et kølesystem. Batteriet er udviklet i samarbejde med Varta. Afhængig af kørselsstrækningens beskaffenhed giver de elektriske motorer dieselmotoren i Astra GTC Hybrid ekstra kræfter – eller også sker al fremdrift med elektricitet alene. En elektronisk kontrolenhed foretager dette valg. Elmotorerne giver altså et ekstra skub til den i forvejen kraftfulde turbodieselmotor – og det giver en følelse, som man ellers kun ville have i en bil med større motor. Den store brændstofbesparelse sker bl.a. fordi hybridsystemet er sat op til at dieselmotoren stopper helt i tomgang – og bilen kører med fuld el-drift ved igangsætning. Elmotorerne bruges også ved nedbremsning – hvor kinetisk energi omsættes til at kunne genoplade batteriet. Under kørsel og bremsning virker el-motorerne som dynamoer og genoplader batteripakken.

Udefra adskiller denne bil sig ikke meget fra originalen, men instrumenteringen er naturligvis tilpasset driftssystemet – så der er andre instrumenter at aflæse. Køreren skal naturligvis vide alt om batteriets ladetilstand og motorernes trækkraft.

Når systemet kaldes to-trins skyldes det, at trin 1 omfatter kørsel ved lave hastigheder og med mindre vægt – her kører bilen med tre muligheder: ren eldrift, motorkraft (diesel) eller en kombination af el og diesel. I bykørsel giver ren eldrift økonomisk fordel også ved at motoren er stoppet, når man kører stop-and-go-trafik. I det andet trin, oftest i brug ved motorvejskørsel, deaktiveres nogle af motorens cylindre, når der er ikke er stort kraftbehov – og omvendt kan elmotorerne give ekstra kraft, når det er nødvendigt – på stigninger eller ved tunge træk.


Skrevet 12. januar 2005 af KP
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Subaru
 Ford
 Chevrolet
 Hyundai
 Andre artikler under Bil Nyheder
Kia XCeed
Med et flot, udtryksfuldt og moderne design – er den nye Kia XCeed et sporty alternativ til traditionelle SUV’er...
Læs mere
Facelift til Porsche Macan
Den nye Macan lanceres med en effektiv toliters firecylindret turbobenzinmotor med ny...
Læs mere
Ford Puma
Den nye Ford Puma viser nye sider for både Ford og klassen for kompakte crossover- og SUV-modeller...
Læs mere
Škoda Scala
Nyt navn, nyt design og ny teknologi – Škoda Scala sætter ny standard i mellemklassen...
Læs mere
 ZoomRooms
 Chevrolet
 Ford
 Hyundai
 Subaru
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Bil Nyheder via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomWoman top 5
En duft af dig
Hurtig makeup
Et godt grin er guld værd
Hold gang i romancen
Sæt fokus på din søvn
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds