ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
Kunst er det, man ikke kan. Hvis man kunne, var det jo ingen kunst.
Storm P

Et par ekstra kilo på sidebenene


De fleste kvinders vægt svinger igennem livet på grund af de hormonelle, psykiske og fysiske forandringer vores krop gennemgår.

Et par ekstra kilo hvalpefedt i teenageårene, kan hurtigt blive til et par ekstra tøjstørrelser, når vi bliver ældre. Hvis du vil undgå en vægt, der går op og ned som en yoyo, er der nogle fakta omkring de stadier alle kvinder gennemlever, du bør vide noget om, og tage til efterretning efterhånden som tiden sætter sit præg på din krop.


Ung og lige flyttet fra reden
Hvis du er studerende og netop flyttet fra reden er du sikkert helt vild med den frihed det er at leve alene væk fra mor og far. Men pas nu på, for den nyvundne frihed kan vise sig at blive en tung affære.

Har du fået et par ekstra kilo på sidebenene siden du er flyttet hjemmefra? Mange unge kvinder tager lidt på, når de flytter for sig selv, og det er der en naturlig forklaring på.

Ung, studerende og social… Er det dig? At være social med vennerne omfatter ofte caféture og hyggeaftener med pizza og cola, burger eller kebab. For slet ikke at tænke på byture med øl og sprut. Fastfood sætter sig, fordi det indeholder store mængder sukker og fedt. Det samme gør alkohol på grund af de mange kalorier.

Når man er på farten, og bare lige skal have noget hurtigt at spise, er det fristende at tage forbi McDonald’s, spise en frossen færdigret eller bestille en pizza. Men hånden på hjertet – fastfood er ikke ligefrem opskriften på en sund og alsidig kost.

Når det så er sagt, så skal budgettet jo naturligvis også tages i betragtning. Nu smider studerende jo ikke om sig med penge. Friske grøntsager og frugt kan være en bekostelig affære. Men det er ris, pasta og alt andet der fås på dåse ikke. Dåsemad er ikke det mest optimale at spise, men det er en hel del bedre end fastfood.

Nu hvor du kender forklaringen på, hvorfor der er røget et par kilo ekstra på sidebenene, kan du gøre noget ved det! Tænk over dine handlinger – og ikke mindst på det, du putter i munden! Spis kun fastfood hver 14 dag, og bestil en burger med fedtfattig dressing og drik cola light til. Eller endnu bedre – køb japansk fastfood som sushi. Der er kun få kalorier i, og så er det super sundt. Prøv også at reducere dit alkoholforbrug til festlige lejligheder. Er der for mange af dem, så lav en aftale med dig selv om at indtage mindre mængder end du plejer.

Hvis du vil undgå at tage på i vægt i de første år af dit voksne liv, er det derudover vigtigt, at du finder en god balance i din kost. Spis en god og varieret morgenmad, så du får energi nok til at føle dig frisk, når du sidder til forelæsningerne og hører på din lærers til tider tunge ord. Undgå at spise sandwich til frokost mere end to gange om ugen, og lad æbler og gulerødder mætte den lille sult imellem måltiderne i stedet for chokoladebarer fra skolens automat.


Udarbejdende mor
I årene fra 30 til 50 går man igennem utrolig mange forandringer. Man flytter sammen med sin partner, man gifter sig, får børn, flytter måske i hus, skifter job og i visse tilfælde ender hele redeligheden med skilsmisse og ar på sjælen. Alt imens kæmper man for at slippe af med de overflødige kilo, der kommer snigende uforklarlige steder fra!

I denne alder har du størst tilbøjelighed til at tage på. For det første hygger man mere, når man går fra at være én til at være to. Romantiske middage og hyggeaftener med vin og snacks sætter sig hurtigt på sidebenene. Derudover sætter en eller flere graviditeter naturligvis sine spor, for slet ikke at tale om, at køkkenskabene nu er fyldte med mad og lækkerier for børnene – og dig selv.

En mand med en god appetit og børn i voksealderen kræver sin mad. Har du svært ved at lade godterne være til middagen, så kompenser for det store middagsindtag med en let frokost. Spis en skål salat med en halv dåse tun eller et æg, sæsonens grøntsager og lidt fuldkornspasta.

Når børnene skal forkæles med en kiks eller småkage, så vælg selv en skive groft brød med marmelade, hvis du også mærker trangen til noget sødt.


Kvinde i overgangsalderen
Når en kvinde fylder 50 år, krydser hun en milepæl i sit liv. Det er ofte i denne tid at overgangsalderen indtræffer, hvilket medfører store ændringer i kroppen. Appetitten er måske stadig stor, men stofskiftet daler, hvilket naturligvis godt kan give et ekstra kilo eller to på sidebenene.

Hvis du vil forstå hvorfor du tager på i vægt i denne periode af dit liv, bliver du nødt til at sætte dig ind i de ændringer, der sker med din krop. Når menopausen indtræffer, producerer kroppen færre kvindelige hormoner, også kaldet østrogen. Fedtet fra hofter og lår kan bliver reduceret en smule, til gengæld vokser fedtdepotet på maven ofte. Derudover har kvinder i denne alder tilbøjelighed til at få vand i kroppen, hvilket kan ændre figuren betydeligt.

Når østrogenniveauet daler, stiger appetitten. Derudover kan kvinder godt føle trang til at trøstespise, fordi de ændringer der sker med kroppen, virker for overvældende.

Faktum er, at fedtet sætter sig lettere i overgangsalderen og derefter, end det hidtil har gjort. Man kan få følelsen af, at alt hvad man putter indenbords sætter sig, og det er til dels rigtigt. For selvom man spiser præcis det samme, som man altid har gjort, kan man godt risikere at det sætter sig.

Før du overgiver dig selv til overspisning, fordi det hele jo alligevel kan være lige meget, så tøv en kende. For du kan faktisk godt undgå, at fedtet sætter sig. Det kræver blot at du øger dit aktivitetsniveau. Meld dig til gymnastik eller gå nogle lange ture. Du kan også skifte bussen eller bilen ud med cyklen, når du skal på arbejde, handle ind eller besøge familien. Husk at strække ud bagefter, så du undgår ømhed og i stedet får smidige muskler.


Skrevet 1. januar 2007 af TH
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Jackpot
 Designers Remix
 becksöndergaard copenhagen
 By Malene Birger
 BY GROTH
 Fransa
 Andre artikler under Livsstil & Sundhed
Alle mennesker har en fortid
Fra singleliv til tosomhed - hvad har du med i bagagen?
Læs mere
Hold din krop sund og smuk
Syv gode råd der holder din krop og dit sind i god form...
Læs mere
Kalorier – ven eller fjende?
I de rette mængder giver de os energi og næring, men hvis vi overdriver, sætter de sig...
Læs mere
Et godt grin er guld værd
Findes der noget bedre end et godt grin? Et af dem, der får os til at slå os selv på låret...
Læs mere
Husk komplimenterne
Komplimenter er svære at give og modtage...
Læs mere
Hold gang i romancen
Det kan være svært at holde gang i romantikken når forelskelsen er dalet...
Læs mere
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Livsstil via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomMan top 5
Æbletærte med kanel
Kalorier – ven eller fjende?
Hold din krop sund og smuk
Overgrebet
Alle mennesker har en fortid
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds