ZoomWoman.dkZoomRoom.dkZoomMagazine.dkZoomTema.dkZoomMan.dk
Forsiden
Mode
  Tøj & Accessories
Personlig Pleje
  Hårpleje
  Hudpleje
  Makeup
  Parfume
Bolig
  Indretning
  Hus & Have
Underholdning
  Bøger
  Kultur
Gastronomi
  Øl, Vin & Spiritus
  Mad & Drikke
  Kogebøger
  Bagning
Livsstil
  Livsstil & Sundhed
 Citat
En soldat er en forhenværende civilist, der uddannes til at optræde uciviliseret for at bevare civilisationen.
Halfdan Rasmussen

Opskrift på god svensk gløgg


Mange mennesker med et ben på hver side af Øresund oplever, at julemåneden opleves lidt mere intenst i Sverige. Der gøres simpelthen lidt mere stads ud af højtiden. Som besøgende i Sverige ser man det ikke mindst i de private hjem, der noget nær alle som et har hyggeligt oplyste vinduer, hvor adventsstjerner og 7-armede julelysestager pynter og spreder juleglæde og stemning. Og overalt, hvor man kommer, bydes man på gløgg og traditionelle svenske pepparkakor.

I Sverige er gløggen næsten en videnskab, og den gode varme drik omgærdes med stor veneration. Helt siden antikken er der drukket varm, krydret vin, og i Sverige havde Gustav Vasa sin egen vin; en blanding af rhinskvin, sukker, honning og krydderier som kanel, ingefær, kardemomme og nellike. Det er først omkring slutningen af 1800-tallet, at gløggen for alvor bliver populær og nydes i brede kredse.

Den svenske glögg-producent Blossa præsenterer hvert år en eksklusiv gløgg med en unik smag for årgangen. 2006-gløggen har et touch af tyttebær og enebær, som topper basen af Blossas fine krydderiblanding. Årets gløgg sælges kun i julen og i begrænset oplag. Den sælges i flere varianter og findes i såvel hvid- og rød letglögg, en udgave med cognac eller rom og endelig i den traditionsrige vin- og brændevinsudgave. Sidste julesæson solgte Blossa flere end fem millioner flasker gløgg i Sverige.

Sådan laver du din egen svenske udgave af gløgg:

Ingredienser til ca. 1 liter færdig gløgg:
1 flaske rødvin (75 cl.)
1 kanelstang
1 lille stykke ingefær
pomeransskal
5 nellikeblomster
2 tsk. hel kardemomme
400 gram sukkerknalder
½ flaske (35 cl.) ren brændevin eller vodka

Sådan gør du:
Varm rødvinen i en gryde sammen med krydderierne. Læg sukkerknalderne på en rist (f.eks. fra ovnen) over ca. halvdelen af gryden. Hæld spritten i og varm forsigtigt. Når blandingen er varm antændes den med en tændstik. Øs nu forsigtigt blandingen over sukkerknalderne, således at de smelter og søder gløggen. Sluk flammerne med et låg.
Smag om gløggen er blevet sød nok. Hvis ikke lægger du lidt flere sukkerknalder på risten og gentager processen. Lad gløggen blive gennemvarm og server. Den kan også køles ned og stå i køleskabet i ca. to uger.

Serveres varm med mandler og rosiner.



Kilde: VisitSweden


Lagt på 6. december 2008 af TH
Artikel mulighederUdskrivE-mailGemTilføj til Facebook
 Rejsefeber.dk
 Spies
 Andre artikler under Drinks
500 juicer og smoothies
I denne bog finder du opskrifter på alt lige fra supersunde energiboostere til cremede milkshakes...
Læs mere
Blended Baileys
En iskold nydelse på en varm dag…
Læs mere
 RSS feeds
Få de nyeste artikler fra Drinks via RSS
Tilmeld RSS
 ZoomMan top 5
Et godt grin er guld værd
Hold gang i romancen
Sæt fokus på din søvn
Annoncering       Betingelser       Kontakt       Om ZoomMagazine.dk       Presse       RSS RSS feeds